Töltsd le az ingyenes PDF-et!

Tartalomjegyzék

Az előző bejegyzésben azokról a jelekről írtam, amik arra utalnak, hogy ideje újragondolni a márkádat. LINK A mostani bejegyzés arról fog szólni, hogy amennyiben eljött az ideje, milyen üzleti szempontokat vegyél figyelembe.

A rebrandingnek, sőt lényegében a brand bárminemű változtatásának mindig üzleti célból kell fakadnia, és meg kell vizsgálni a vállalkozásra gyakorolt hatásait. Egy megalapozott stratégiai döntésnek kell a háttérben állnia, nem elég a kreatív motiváció.

Először is fontos, hogy tisztán lásd a márka üzleti értékét, mely annak fennállása során létrejött. Az erős márkaismertség és az érzelmi kötődés a brandhez nagy hatást gyakorolhatnak az üzleti eredményekre. Ezt az értéket nagyon nehéz bentről kifelé nézve megbecsülni, így érdemes alapos kutatást végezni vagy végeztetni egy külső szakértővel.

Következő lépésként azt kell átgondolni, hogy milyen pozitív hatást vársz a rebranding projekttől az üzleti eredményekre: megnövekedett hírnév, vonzóbb digitális jelenlét, esetleg előkelőbb pozíció a versenytársakhoz képest.

A vállalkozások sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy egy rebranding költségeket csökkenthet a jövőben, azáltal hogy hatékonyabbá, olcsóbbá és fenttarthatóbbá tesz bizonyos dolgokat. A rebranding során áttekintheted a márka összes touchpointját (digitális felületek, nyomtatott anyagok, fizikai terek) és felülvizsgálhatod, hogy melyekre van szükség a jövőben – ez gyakran összeköthető a vállalkozás (további) digitalizációjával.

Ezek után fontos, hogy megtervezd a scope-ot és a büdzsét. Az üzleti szempontok fontos része, hogy milyen operatív hatása lesz a rebrandingnek és mennyibe fog kerülni.

Hogy minél pontosabb becslést kaphass, az alábbi tényezőket érdemes figyelembe venned:

  • Csak a logót kell lecserélni, vagy teljes arculatváltásról, identitásváltásról van szó?
  • Mennyi brandelt tárgya, felülete van a vállalkozásnak (digitális felületektől a fizikai tereken át egészen az ajándéktárgyakig)?
  • Milyen erőforrásigénye van a fentiek lecserélésének?
  • Vannak olyan jogi tényezők, amik drágíthatják a váltást (pl. védjegyek bejegyzése)?

Érdemes továbbá figyelembe venned, hogy a rebranding egy komplex folyamat, amit nem lehet a mindennapi működéssel párhuzamosan megvalósítani. Ki kell jelölni egy projektgazdát vagy projektcsapatot a vállalkozáson belül, aki(k) csak a rebrandinggel tud(nak) foglalkozni.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, hogy felmérd az üzleti szempontokat, kérj egy ingyenes konzultációt és beszélgessünk!

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőként az ehhez hasonló cikkekről. Havonta legfeljebb egyszer küldünk emailt és ígérjük, hogy nem spamelünk.

Köszönjük! A feliratkozás sikeres volt.
Hoppá! Sajnos nem sikerült.

További cikkek