Összefoglalás

A Skyu egy induló vállalkozás a légi árufuvarozási ágazatban, egy hagyományosan régimódi, kevés innovációval rendelkező piacon. 

A Skyu célja az volt, hogy változtasson ezen az állapoton: egy olyan felhasználóbarát felületet akartak létrehozni, mely teljeskörű megoldást nyújt az ügyfeleik légiszállítási igényeinek kielégítésére.

Ennek elérése érdekében olyan márkát terveztünk, amely az ismertséget és az újdonságot egyaránt kommunikálja, és egy webes alkalmazást hoztunk létre lean módszertan alkalmazásával, az ügyfélközpontú tervezésre összpontosítva.

Tovább olvasom
No items found.

Bevezetés

A Skyu egy startup cég a légi árufuvarozási iparágban, ami meglehetősen szokatlan terület a startupok számára. 

A céget két üzlettárs alapította: egyikük magas pozícióban dolgozott egy piacvezető szállítmányozási cégnél, a másik társ pedig egy hagyományos szállítmányozási vállalkozás tulajdonosa és üzemeltetője. Több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött felismertek egy olyan problémát, amelyet érdemes volt megvizsgálni: a légi szállítmányozásban működő cégek legtöbbje lassan fejlődő, idejemúlt óriásvállalat. Kevés az innováció, különösen, ha az ügyfélélményről van szó. 

A kihívás

A Skyu alapítói egyedülálló kihívással kerestek meg minket: arra kértek bennünket, hogy egy olyan ügyfélközpontú márkát készítsünk nekik, mely megtöri a régimódi légi szállítmányozási iparágról kialakult képet.

Szerették volna megkönnyíteni a logisztikai vezetők életét azzal, hogy teljeskörű légi fuvarozási megoldást kínálnak nekik, függetlenül a vállalat méretétől és a szállítandó árutól.

Ennek érdekében egy olyan független kereső felület létrehozását képzelték el, ahol az érdeklődők néhány fontos adat megadása után rövid időn belül az összes szolgáltatótól megkaphatják az egyedi igényeiknek legmegfelelőbb megoldást. Ezután ugyanezen a platfomon keresztül könnyedén lefoglalhatják és kezelhetik a szállítást.

A megoldás

A márka

Először is tisztáznunk kellett az új márka pozicionálását. Egy workshop sorozat folyamán megalkottuk a buyer perszónát, kijelöltük a célpiacot, azonosítottuk a vetélytársakat, valamint meghatároztuk a márkaértékeket és a USP-ket (egyedi terméktulajdonságokat) és kitűztük a célokat.

„Hiszünk abban, hogy változtathatunk az iparág jelenlegi állapotán, és könnyebbé tehetjük ügyfeleink életét.”

Miután kidolgoztuk az alapokat, alapos kutatásba kezdtünk azért, hogy jobban megismerjük a légi áruszállítás piacát és aktuális trendjeit. Azonosítottuk a vezető márkák vizuális jellemzőit szem előtt tartva azok hasonlóságait és egyedi jellemzőit.

Eredményeink alapján elkezdtünk kísérletezni a vizuális stílusokkal.

Megbízóinkkal szorosan együttműködve kidolgoztuk azt a vizuális megjelenést, mely legjobban tükrözi a márka mondanivalóját: rendhagyó, haladó szellemiségű és professzionális- mindemellett pedig megbízható és határozott.

Az új és a régi, az ismerős és a vadonatúj közötti finom egyensúlyt a széles körben használt színek újszerű, drámai módon történő felhasználásával, modern elrendezéssel és betűtípusokkal, valamint ismerős, könnyen azonosítható képekkel párosítva sikerült elérni.

Végül pedig egy olyan verbális stílust határoztunk meg, mely a vizuális megjelenéssel karöltve közvetlenséget és újdonságot közvetít a célközönség felé.

A legjobb légifuvarozási megoldást keresed?

Az app

A következő lépés a webapplikáció, vagyis a szolgáltatás magjának megtervezése volt. Ezzel keltettük életre a márkát.

Először is listát készítettünk az összes hasznosnak tűnő funkcióról, majd szigorúan végignéztük mindegyiket és kiválasztottuk, hogy melyek nélkülözhetetlenek a kívánt eredmény eléréséhez- ne felejtsük, hogy egy startupról van szó, a lean szemléletet kellett szem előtt tartanunk.

Miután feltérképeztük a funkciókat, összeállítottunk egy információs architektúrát. A webes alkalmazás három fő részből állt: a weboldal a felhasználóbarát, lépésről-lépésre felépített kérdőívvel a front endben; és a felhasználói profilok, valamint az adminisztrátori fiókok a back endben.

A fentiek meghatározása után megrajzoltuk a low-fidelity (alacsony kidolgozottságú) drótvázat, melyet alaposan átnéztünk és teszteltünk, végül pedig összefésültük a márka irányelveivel, és elkészítettük a prototípusokat.

A prototípusokat aztán még egyszer leteszteltük, és a beállítások finomítása után elkezdtük a fejlesztést.

Annak érdekében, hogy az alkalmazás valóban életképes legyen a későbbi használat során, bekalkuláltunk némi plusz fejlesztői időt a folyamat végére is.

Miután elkészült a béta verzió, valódi felhasználókon teszteltük azt. Az ő visszajelzéseik és a megrendelő ügyfeleink véleménye alapján elvégeztünk néhány módosítást: új funkciókat adtunk a webapphoz és finomhangoltuk a már meglévőket.

Az eredmény

A Skyu márkát mi terveztük az elejétől a végéig, végigkísértük az ötlettől a megvalósításig. Az indulás hetében meg is érkezett az első ügyfél az oldalra. Nem lehet még messzemenő következtetéseket levonni, de a kilátások igen biztatóak. A Skyu rendelkezik mindennel, ami ahhoz kell, hogy felforgasson egy régimódi iparágat, mi pedig izgatottan követjük őket figyelemmel ezen az úton. 

« Vissza az összes munkához